Τι είναι ο κερατόκωνος
Ο κερατόκωνος είναι σπάνια πάθηση κατά την οποία ο φυσιολογικά σφαιρικός κερατοειδής, γίνεται πιο λεπτός και κωνοειδής. Αποτέλεσμα της μεταβολής του σχήματος του κερατοειδή είναι η σοβαρή διαταραχή της όρασης, λόγω μεγάλου και ανώμαλου αστιγματισμού. Η πάθηση προσβάλλει και τα δυο μάτια αλλά ασύμμετρα.
Κερατόκωνος.
Παρατηρείστε την ανώμαλη καμπυλότητα
του κερατοειδή.
Η αιτία που προκαλεί κερατόκωνο παραμένει άγνωστη, αν και πιθανολογείται γενετική προδιάθεση, αφού το 10% των ανθρώπων με κερατόκωνο, έχουν και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας τους με την πάθηση. Σε κάποιες περιπτώσεις η εμφάνιση κερατόκωνου σχετίζεται με τραυματισμό, εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια προωρότητας, σύνδρομο Down, σύνδρομο Ehlers-Danlos.
Τα πρώτα συμπτώματα του κερατόκωνου εμφανίζονται στο τέλος της εφηβείας και μπορεί να είναι θόλωση όρασης,ευαισθησία στο φως,
Η τοπογραφία του κερατοειδή
διαπιστώνει ακόμα και τις
μικρές αλλαγές στην καμπυλότητα
του κερατοειδή και συμβάλλει στη
διάγνωση ενός πρώιμου κερατόκωνου
Σπάνια ο κερατόκωνος αυξάνεται απότομα με αποτέλεσμα ο κερατοειδής να ραγεί και να μειωθεί η όραση αιφνίδια.
Στα πρώιμα στάδια η διάγνωση του κερατόκωνου γίνεται με ειδικές εξετάσεις (κερατομετρία και τοπογραφία κερατοειδή). Στα προχωρημένα στάδια αρκεί η εικόνα και το σχήμα του κερατοειδή για να διαπιστωθεί η ύπαρξη κερατόκωνου.
Αρχικά τα διαθλαστικά προβλήματα που προκαλεί ο κερατόκωνος διορθώνονται με γυαλιά, αλλά καθώς η πάθηση προχωρά θα χρειαστούν ημιδιαπερατοί φακοί επαφής. Αν φτάσει όμως κάποια στιγμή που η όραση δεν διορθώνεται περαιτέρω, η μεταμόσχευση του κερατοειδή είναι μοναδική λύση. Μια άλλη χειρουργική μέθοδος η collagen cross-linking μπορεί να κάνει τον κερατοειδή πιο έπιπλο και άκαμπτο και έτσι να σταματήσει η επέκταση της πάθησης.