Please wait. Loading...
 

Ποιοι είμαστε

Έχουν πια περάσει 30 χρόνια, από τότε που ξεκίνησα την ειδικότητα μου στην Οφθαλμολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών με δάσκαλο τον Σπύρο Πολλάλη. Εκεί στην ίδια Κλινική, με διευθυντή πια το Χρήστο Σταματίνη, διορίστηκα ως Επιμελητής Β’ με την έναρξη του ΕΣΥ. Τότε, με όλη την ορμή του νέου οφθαλμίατρου, σε ένα νέο σύστημα υγείας που προσπαθούσε να ορθοποδήσει, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με πολλά επιμέρους αντικείμενα, όπως τον στραβισμό, με δάσκαλο το Νίκο Οικονομόπουλο και τις παθήσεις αμφιβληστροειδή, με δάσκαλο τον Τάσο Κουρή. Όμως το πεδίο της Οφθαλμολογίας που με κέρδισε ήταν οι φλεγμονές. Με την έμπνευση λοιπόν του δασκάλου μου, Γεράσιμου Παλημέρη, αποφάσισα να ασχοληθώ συστηματικά με ένα αντικείμενο δύσκολο, που εκείνα τα χρόνια οι οφθαλμίατροι απέφευγαν, καθώς οι δυνατότητες αντιμετώπισης των οφθαλμικών φλεγμονών ήταν εξαιρετικά περιορισμένες και η έκβασή τους απογοητευτική.

Αργότερα, με την παρότρυνση του καθηγητή Γιώργου Θεοδοσιάδη, πήγα στη Βοστόνη, στο Massachusetts Eye and Ear Infirmary της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, όπου μετεκπαιδεύτηκα στις οφθαλμικές φλεγμονές, με δάσκαλο τον C. S. Foster. Όταν επέστρεψα, με τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισα, οργάνωσα, στα πρότυπα του σπουδαίου εκείνου κέντρου, ένα αντίστοιχο Τμήμα στο  Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Το Τμήμα Φλεγμονών και Ανοσολογίας Οφθαλμών γρήγορα έγινε ένα πανελλήνιο κέντρο αναφοράς, αφού ήταν και παρέμεινε για πολλά χρόνια το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Εκεί, ως Επιμελητής Α’ και στη συνέχεια με τον τίτλο του Διευθυντή, μού δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσω 7.000 περίπου ασθενείς, να προσφέρω   στα μέτρα των δυνάμεων μου, να εισπράξω αγάπη και εκτίμηση.

Εκεί, είχα την τύχη να συνεργαστώ όχι μόνο με σπουδαίους οφθαλμιάτρους αλλά και συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων (παθολόγους, ρευματολόγους, λοιμωξιολόγους, νευρολόγους, δερματολόγους), όπως είχα τη χαρά να εκπαιδεύσω ειδικευόμενους ,όχι μόνο από το Νοσοκομείο μας αλλά και απο όλα τα άλλα Νοσοκομεία της Αττικής.

Μαζί με τους συνεργάτες μου πραγματοποιήσαμε πολλές κλινικές και εργαστηριακές μελέτες, ενώ δημοσιεύσαμε 63 επιστημονικά άρθρα στα πιο έγκυρα διεθνή περιοδικά, που είχαν μέχρι σήμερα πάνω από 700 βιβλιογραφικές αναφορές και 32 άρθρα σε ελληνικά περιοδικά. Επιπλέον ανακοινώσαμε 98 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή Συνέδρια.

Αποτέλεσμα της διεθνούς αναγνώρισης του Τμήματός μας ήταν να επιλεγεί, μαζί με άλλα κέντρα της Ευρώπης, για να συμμετάσχει σε 5 διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες και η τιμή σε εμένα να λάβω μέρος, ως προσκεκλημένος ομιλητής, σε 42 Διεθνή και σε 109 Ελληνικά Οφθαλμολογικά Συνέδρια. Επιπρόσθετα, λόγω της εξειδίκευσης μου, μεγάλα Διεθνή Οφθαλμολογικά Περιοδικά με όρισαν ως κριτή των επιστημονικών άρθρων που στέλνονται σ’ αυτά προς δημοσίευση. Το  “Ophthalmology” ΗΠΑ, το “American Journal of Ophthalmology” ΗΠΑ, το  “British Journal of Ophthalmology” Ηνωμένο Βασίλειο, το “Eye” Ηνωμένο Βασίλειο, το “ACTA Ophthalmologica” Σκανδιναβία, το “Ocular Immunology and Inflammation” Ολλανδία και το “International Ophthalmology” Ολλανδία είναι κάποια από τα περιοδικά αυτά.

Για πολλά χρόνια οι συνάδελφοί μου μού έκαναν την τιμή να με εκλέγουν μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, του οποίου διατέλεσα και Πρόεδρος. Παράλληλα εκλέχτηκα και εξακολουθώ να είμαι εκπρόσωπος της Ελλάδας στα Επιστημονικά Συμβούλια της Διεθνούς Εταιρείας Οφθαλμικών Φλεγμονών (International Ocular Inflammation Society) και της Εταιρείας για την Οφθαλμική Ανοσολογία και Λοιμωξιολογία στην Ευρώπη (Society for Ocular Immuno-Infectiology in Europe), όπως και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Οφθαλμικών Φλεγμονών και Λοιμώξεων.

Η μέχρι σήμερα επαγγελματική και επιστημονική πορεία μου είναι προφανές ότι  είναι στενά συνδεδεμένη με την πορεία μου στη δημόσια υγεία. Πιστεύω ακράδαντα ότι το ΕΣΥ μού έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθώ απερίσπαστα με ένα αντικείμενο που οι περισσότεροι οφθαλμίατροι αγνοούσαν και φοβούνταν, να μετεκπαιδευτώ στο πιο εξειδικευμένο κέντρο του κόσμου,  να πραγματοποιήσω επιστημονικές μελέτες,  να γνωρίσω και να με γνωρίσουν ασθενείς και γιατροί από όλη τη χώρα,  να έχω μια διεθνή παρουσία. Εγώ απλώς προσπάθησα να εκμεταλλευτώ τις δυνατότητες που μου δόθηκαν. Και θέλω να πιστεύω ότι επί 25 χρόνια υπηρέτησα το ΕΣΥ -πάντα βέβαια μέσα στα μέτρα των δυνατοτήτων μου- με αφοσίωση και συνέπεια.

Όμως τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά: ο Δημόσιος Τομέας Υγείας απαξιώθηκε, η καθημερινή εργασία στο Νοσοκομείο έγινε αφόρητη, η απρόσκοπτη ενασχόληση με την έρευνα κατέστη αδύνατη. Αυτά όλα με οδήγησαν σε αδιέξοδο. Έτσι τον Αύγουστο του 2011 πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από το ΕΣΥ και να ξαναβρώ έναν άλλο δρόμο επαγγελματικής και επιστημονικής .

Έτσι ιδρύσαμε το Ινστιτούτο Οφθαλμικής Φλεγμονής και Παθολογίας Οφθαλμού, ένα κέντρο, συνέχεια του Τμήματος Φλεγμονών και Ανοσολογίας Οφθαλμών.

Ο στόχος αυτού του εγχειρήματος, σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, είναι η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε όλους τους ασθενείς, που πραγματικά τις χρειάζονται. Θέλουμε να συνεχίσουμε να σκύβουμε απερίσπαστοι, με κατανόηση και ανιδιοτέλεια, στα προβλήματα των αρρώστων μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας με όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η νέα τεχνολογία.

Η εκτίμηση των συναδέλφων μας, η εμπιστοσύνη των ασθενών μας και βέβαια η αποτελεσματικότητα της δουλειάς μας θα δείξουν αν πράξαμε σωστά και αν το εγχείρημα μας έχει προοπτική.

 

Δρ. Νίκος Ν. Μαρκομιχελάκης

Επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Οφθαλμικής Φλεγμονής και Παθολογίας Οφθαλμού

Developed by LogicONE