Please wait. Loading...
 

Ποιοι είμαστε

10 Χρόνια μετά

17 Ιουνιόυ 2020

Πριν από δέκα χρόνια είχαμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο.

Να δημιουργήσουμε ένα Εξειδικευμένο Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας όλων των Οφθαλμικών Φλεγμονών, που αντίστοιχο του δεν θα υπήρχε στην Ελλάδα.

Να φτιάξουμε ένα Κέντρο, που οι δυνατότητες της σύγχρονης προηγμένης τεχνολογίας θα μας έδιναν την ευκαιρία να παρέχουμε απρόσκοπτα σε όλους τους ασθενείς μας τις γνώσεις και την εμπειρία μας.

Να διαμορφώσουμε ένα Κέντρο Εκπαίδευσης για τους Οφθαλμιάτρους αλλά και τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (Ρευματολόγους, Λοιμωξιολόγους, Γαστρεντερολόγους, Αλλεργιολόγους, Δερματολόγους, Νευρολόγους).

Να οργανώσουμε ένα Κέντρο Ενημέρωσης για τους ασθενείς που υποφέρουν από Οφθαλμικές Φλεγμονές.

Να αναπτύξουμε ένα Κέντρο Μελέτης και Έρευνας που θα ήταν η συνέχεια του Τμήματος το οποίο δημιούργησα και υπηρέτησα με αφοσίωση επί 20 χρόνια στο Γ.Ν.Αθηνών «Γ.Γεννηματάς».

 Έτσι ιδρύσαμε το Ινστιτούτο Οφθαλμικής Φλεγμονής και Παθολογίας Οφθαλμού. Και δέκα χρόνια μετά αισθάνομαι ότι το φιλόδοξο εκείνο σχέδιο δεν το προδώσαμε.

Εξετάσαμε χιλιάδες ασθενείς με κάθε είδους φλεγμονή, από τα βλέφαρα μέχρι τον κόγχο και από τους επιπεφυκότες μέχρι το οπτικό νεύρο.

Πραγματοποιήσαμε, χωρίς ανάγκη παραπομπής, χιλιάδες εξετάσεις. από καλλιέργεια μέχρι βιοψία και από μεϊβογραφία μέχρι αγγειογραφία, συνεχίζοντας να εμπλουτίζουμε τον τεχνικό μας εξοπλισμό

Εκπαιδεύσαμε, με την κατά καιρούς συμμετοχή τους στη λειτουργία του Ινστιτούτου, 14 νέους Οφθαλμίατρους.

Διδάξαμε, μέσω 68 συνολικά μαθημάτων και φροντιστηρίων σε Νοσοκομεία όλης της χώρας, εκατοντάδες ειδικευόμενους στην Οφθαλμολογία.

Επιμορφώσαμε, με 109 συνολικά ομιλίες και διαλέξεις σε Συνέδρια σε όλη την Ελλάδα, εκατοντάδες Οφθαλμίατρους και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Ενημερώσαμε, μέσω της Ιστοσελίδας μας, δίνοντας πληροφορίες για τη νόσό τους και απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, χιλιάδες ασθενείς (κατά μέσο όρο 400 επισκέψεις το μήνα στην ιστοσελίδα μας).

Συνεχίσαμε με ζήλο την έρευνα μας πάνω στις Οφθαλμικές Φλεγμονές, έτσι που αυτά τα χρόνια, να δημοσιεύσουμε 23 μελέτες στα πιο έγκυρα Διεθνή Ιατρικά Περιοδικά και να προσκληθούμε για να παρουσιάσουμε την εμπειρία μας σε 45 Διεθνή Συνέδρια σε όλο τον κόσμο.

Και βέβαια κι εγώ και όλοι οι κατά καιρούς συνεργάτες του Ινστιτούτου στον πυρήνα της σκέψης μας διατηρήσαμε τον άνθρωπο. Βασική μας αρχή παραμένει η ρήση του William Osler: «ο καλός γιατρός θεραπεύει τη νόσο, ο σπουδαίος γιατρός θεραπεύει τον ασθενή που έχει τη νόσο».

Σε αυτή τη διαδρομή και λάθη κάναμε και αποτυχίες είχαμε, όμως θέλουμε να ξέρετε ότι ουδέποτε αδιαφορήσαμε. Σκύβαμε με κατανόηση και ανιδιοτέλεια στα προβλήματα των ασθενών μας και αυτό θα το συνεχίσουμε να κάνουμε. Όσο ακόμα νοιώθουμε ότι μπορούμε και όσο ακόμα εσείς μας εμπιστεύεστε.   

Δρ. Νίκος Ν. Μαρκομιχελάκης

Επιστημονικός Υπεύθυνος

Ινστιτούτου Οφθαλμικής Φλεγμονής και Παθολογίας Οφθαλμού

 

 

Ποιοι είμαστε

10 Χρόνια πριν

10 Οκτωβρίου 2011

Έχουν πια περάσει 25 χρόνια, από τότε που ξεκίνησα την ειδικότητα μου στην Οφθαλμολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών με δάσκαλο τον Σπύρο Πολλάλη. Εκεί στην ίδια Κλινική, με διευθυντή πια το Χρήστο Σταματίνη, διορίστηκα ως Επιμελητής Β’ με την έναρξη του ΕΣΥ. Τότε ,με όλη την ορμή του νέου οφθαλμίατρου, σε ένα νέο σύστημα υγείας που προσπαθούσε να ορθοποδήσει, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με πολλά επιμέρους αντικείμενα, όπως τον στραβισμό, με δάσκαλο το Νίκο Οικονομόπουλο και τις παθήσεις αμφιβληστροειδή, με δάσκαλο τον Τάσο Κουρή. Όμως το πεδίο της Οφθαλμολογίας που με κέρδισε ήταν οι φλεγμονές. Με την έμπνευση λοιπόν του δασκάλου μου, Γεράσιμου Παλημέρη, αποφάσισα να ασχοληθώ συστηματικά με ένα αντικείμενο δύσκολο, που εκείνα τα χρόνια οι οφθαλμίατροι απέφευγαν, καθώς οι δυνατότητες αντιμετώπισης των οφθαλμικών φλεγμονών ήταν εξαιρετικά περιορισμένες και η έκβασή τους απογοητευτική.

Αργότερα, με την παρότρυνση του καθηγητή Γιώργου Θεοδοσιάδη, πήγα στη Βοστόνη, στο Massachusetts Eye and Ear Infirmary της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, όπου μετεκπαιδεύτηκα στις οφθαλμικές φλεγμονές, με δάσκαλο το σπουδαίο C. S. Foster. Όταν επέστρεψα, με τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισα, οργάνωσα, στα πρότυπα του σπουδαίου εκείνου κέντρου, ένα αντίστοιχο Τμήμα στο  Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Το Τμήμα Φλεγμονών και Ανοσολογίας Οφθαλμών γρήγορα έγινε ένα πανελλήνιο κέντρο αναφοράς, αφού ήταν και παρέμεινε για πολλά χρόνια το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Εκεί, ως Επιμελητής Α’ και στη συνέχεια με τον τίτλο του Διευθυντή, μού δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσω 7.000 περίπου ασθενείς, να προσφέρω   στα μέτρα των δυνάμεων μου, να εισπράξω αγάπη και εκτίμηση.

Εκεί, είχα την τύχη να συνεργαστώ όχι μόνο με σπουδαίους οφθαλμιάτρους αλλά και συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων (παθολόγους, ρευματολόγους, λοιμωξιολόγους, νευρολόγους, δερματολόγους), όπως είχα τη χαρά να εκπαιδεύσω ειδικευόμενους ,όχι μόνο από το Νοσοκομείο μας αλλά και από όλα τα άλλα Νοσοκομεία της Αττικής.

Μαζί με τους συνεργάτες μου πραγματοποιήσαμε πολλές κλινικές και εργαστηριακές μελέτες, ενώ δημοσιεύσαμε 63 επιστημονικά άρθρα στα πιο έγκυρα διεθνή περιοδικά, που είχαν μέχρι σήμερα πάνω από 700 βιβλιογραφικές αναφορές και 32 άρθρα σε ελληνικά περιοδικά. Επιπλέον ανακοινώσαμε 98 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή Συνέδρια.

Αποτέλεσμα της διεθνούς αναγνώρισης του Τμήματός μας ήταν να επιλεγεί, μαζί με άλλα κέντρα της Ευρώπης, για να συμμετάσχει σε 5 διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες και η τιμή σε εμένα να λάβω μέρος ,ως προσκεκλημένος ομιλητής, σε 42 Διεθνή και σε 109 Ελληνικά Οφθαλμολογικά Συνέδρια. Επιπρόσθετα, λόγω της εξειδίκευσης μου, μεγάλα Διεθνή Οφθαλμολογικά Περιοδικά με όρισαν ως κριτή των επιστημονικών άρθρων που στέλνονται σ’ αυτά προς δημοσίευση. Το  “Ophthalmology” ΗΠΑ, το “American Journal of Ophthalmology” ΗΠΑ, το  “British Journal of Ophthalmology” Ηνωμένο Βασίλειο, το “Eye” Ηνωμένο Βασίλειο, το “ACTA Ophthalmologica” Σκανδιναβία, το “Ocular Immunology and Inflammation” Ολλανδία και το “International Ophthalmology” Ολλανδία είναι κάποια από τα περιοδικά αυτά.

Για πολλά χρόνια οι συνάδελφοί μου μού έκαναν την τιμή να με εκλέγουν μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, του οποίου διατέλεσα και Πρόεδρος. Παράλληλα εκλέχτηκα και εξακολουθώ να είμαι εκπρόσωπος της Ελλάδας στα Επιστημονικά Συμβούλια της Διεθνούς Εταιρείας Οφθαλμικών Φλεγμονών (International Ocular Inflammation Society) και της Εταιρείας για την Οφθαλμική Ανοσολογία και Λοιμωξιολογία στην Ευρώπη (Society for Ocular Immuno-Infectiology in Europe), όπως και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Οφθαλμικών Φλεγμονών και Λοιμώξεων.

Η μέχρι σήμερα επαγγελματική και επιστημονική πορεία μου είναι προφανές ότι  είναι στενά συνδεδεμένη με την πορεία μου στη δημόσια υγεία. Πιστεύω ακράδαντα ότι το ΕΣΥ μού έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθώ απερίσπαστα με ένα αντικείμενο που οι περισσότεροι οφθαλμίατροι αγνοούσαν και φοβούνταν, να μετεκπαιδευτώ στο πιο εξειδικευμένο κέντρο του κόσμου,  να πραγματοποιήσω επιστημονικές μελέτες,  να γνωρίσω και να με γνωρίσουν ασθενείς και γιατροί από όλη τη χώρα,  να έχω μια διεθνή παρουσία. Εγώ απλώς προσπάθησα να εκμεταλλευτώ τις δυνατότητες που μου δόθηκαν. Και θέλω να πιστεύω ότι επί 25 χρόνια υπηρέτησα το ΕΣΥ -πάντα βέβαια μέσα στα μέτρα των δυνατοτήτων μου- με αφοσίωση και συνέπεια.

Όμως τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά: ο Δημόσιος Τομέας Υγείας απαξιώθηκε, η καθημερινή εργασία στο Νοσοκομείο έγινε αφόρητη, η απρόσκοπτη ενασχόληση με την έρευνα κατέστη αδύνατη. Αυτά όλα με οδήγησαν σε αδιέξοδο. Έτσι τον Αύγουστο του 2011 πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από το ΕΣΥ και να ξαναβρώ έναν άλλο δρόμο.

Διάλεξα λοιπόν έναν από τους πιο λαμπρούς μαθητές που είχα όλα αυτά τα χρόνια, ένα νέο οφθαλμίατρο με γνώσεις, με χειρουργικές ικανότητες, με όρεξη, πάθος και εργατικότητα, το Στέλιο Μασέλο και αποφασίσαμε μαζί να ξαναφτιάξουμε ένα κέντρο, συνέχεια του Τμήματος Φλεγμονών και Ανοσολογίας Οφθαλμών. Έτσι ιδρύσαμε το Ινστιτούτο Οφθαλμικής Φλεγμονής και Παθολογίας Οφθαλμού.

Ο στόχος αυτού του εγχειρήματος, σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, είναι η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε όλους τους ασθενείς, που πραγματικά τις χρειάζονται. Θέλουμε να συνεχίσουμε να σκύβουμε απερίσπαστοι, με κατανόηση και ανιδιοτέλεια, στα προβλήματα των αρρώστων μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας με όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η νέα τεχνολογία.

Επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Οφθαλμικής Φλεγμονής και Παθολογίας Οφθαλμού

Developed by LogicONE