Please wait. Loading...
 

Φεβρουάριος 2017

Γυναίκα  49 ετών παραπονείται από 3 ημέρες για μείωση όρασης στο δεξιό οφθαλμό που όλο και επιδεινώνεται

Το οφθαλμολογικό ιστορικό της είναι ελεύθερο ενώ από το ιατρικό ιστορικό της αναφέρει πριν απο ένα μήνα πυρετό, κοιλιακά άλγη και αδιαθεσία που κράτησαν για μια περίπου εβδομάδα

Η Οπτική Οξύτητα είναι 2/10 ΔΟ και 10/10 ΑΟ. Η ΕΟΠ 19mmHg ΔΟ και 11mmHg ΑΟ. 

Από την εξέταση στην σχισμοειδή λυχνία και την οφθαλμοσκόπιση στον αριστερό οφθαλμό δεν διαπιστώνονται παθολογικά κλινικά σημεία, ενώ στον δεξιό υπάρχει ελαφρά φλεγμονώδης ανίδραση στον πρόσθιο θάλαμο, μέτρια αντίδραση στο υαλοειδές και ενδοαμφιβληστροειδική διήθηση στην περιοχή της ωχράς (Φωτογραφία). 

Εικόνα 1

Ερωτήσεις :

Ποια θεωρείτε ως πιο πιθανή διάγνωση;

  1. Νόσος Αδαμαντιάδη-Behcet
  2. Τοξοπλάσμωση
  3. Νόσος εξ ονύχων γαλής
  4. Φυματίωση
  5. Σύφιλη

 

 

 

 

Απαντήσεις :

Όπως φαίνεται σαφώς στη φωτογραφία πρόκειται για αμφιβληστροειδίτιδα και όταν υπάρχουν φλεγμονώδεις εστίες στον αμφιβληστροειδή τότε ή λοίμωξη θα είναι ή νόσος Αδαμαντιάδη-Behcet. 

Από τα λοιμώδη νοσήματα η φυματίωση συνήθως προκαλεί χοριοειδίτιδα και σπάνια αμφιβληστροειδίτιδα και σε κάθε περίπτωση η ταχύτητα εξάπλωσης της φλεγμονής δεν είναι ταχεία, όπως στην περίπτωση της ασθενούς μας που εμφανίστηκε και επιδεινώθηκε μέσα σε λίγες ημέρες. 

Η σύφιλη σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λάβει τη μορφή νεκρωτικής αμφιβληστροειδίτιδας, αλλά όπως και στη φυματίωση η επέκταση της λοίμωξης είναι αργή  και ξεκινά από πολλαπλές εστίες που συρρέουν με το χρόνο. Επίσης στη σύφιλη η αντίδραση στο υαλοειδές δεν είναι διάχυτη αλλά παρατηρούνται στο οπίσθιο υαλοειδές  διηθήσεις σαν μπάλες που μπορεί και να επικα΄θηνται στον αμφιβήστροειδή. Συχνά στη σύφιλη είναι προσβεβλημένο το οτικό νεύρο. 

Η νόσος ξ ονύχων γαλής, που οφέίλεται στο βακτήριο bartonella hensellae, αν και συνήθως προκαλεί νευροαμφιβληστροειδίτιδα είναι δυνατόν να εκδηλωθεί με τη μορφή μονήρους αμφιβληστροειδικής εστίας, όμως η αντίδραση στο υαλοειδές απουσιάζει ή είναι εξαιρετικά ελαφρά σε αντίθεση με τη περίπτωση της ασθενούς μας.

Η οφθαλμική προσβολή ενδέχεται να είναι η πρώτη και μοναδική εκδήλωση της νόσου Αδαμαντιάδη-Behcet, ίόμως είναι εξαιρετικά απίθανο η νόσος να εμφανιστεί στην ηλικία των 49 ετών. Επίσης οι ενδοαμφιβληστροειδικές διηθήσεις στην νόσο αυτή συνήθως συνοδεύονται από αιμορραγίες (δες παρακάτω εικόνες )

Εικόνα 2     Εικόνα 3     Εικόνα 4

σε αντίθεση με την τοξοπλάσμωση (δες παρακάτω εικόνες)

Εικόνα 5     Εικόνα 6     Εικόνα 7

αν και δεν είναι απαραίτητα όπως στις παρακάτω περιπτώσεις

Εικόνα 8  Εικόνα 9

Ν. Αδαμαντιάδη-Behcet     Τοξοπλάσμωση