Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Bακτηριακη επιπεφυκιτιδα

Τι είναι η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα

Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι μια λοίμωξη του επιπεφυκότα που οφείλεται σε βακτήρια. Είναι μια συχνή λοίμωξη, που μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία ακόμα και στα νεογνά.

Στον φυσιολογικό επιπεφυκότα υπάρχουν μικρόβια που συμβάλλουν στην άμυνα του ματιού, όπως ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος ή το κορυνοβακτηρίδιο. Αν η αμυντική ικανότητα αλλάξει ή αν ο επιπεφυκότας αποικισθεί από άλλα μικρόβια, τότε εκδηλώνεται λοίμωξη. Η αμυντική ικανότητα αλλάζει είτε από τοπικούς λόγους (π.χ. ξηροφθαλμία, ατοπία) είτε από γενικούς (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, ανοσολογικά νοσήματα, ανοσοκαταστολή).

Ασθενής με χρόνια σταφυλοκοκκική λοίμωξη του δέρματος στο
πρόσωπο και συνοδό βακτηριακή επιπεφυκίτιδα

Παθολογικά βακτήρια μπορεί να μεταφερθούν στον επιπεφυκότα και να τον μολύνουν είτε από διπλανές περιοχές (μύτη, δέρμα, ιγμόρεια) είτε από άλλους ασθενείς. Είναι επομένως προφανές ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες και κυρίως συνθήκες υγιεινής επηρεάζουν την εκδήλωση βακτηριακής επιπεφυκίτιδας, για αυτό τα τελευταία χρόνια ή συχνότητα έχει μειωθεί σημαντικά. Η χρήση φακών επαφής, τα κλειστά δακρυϊκά σωληνάρια και η χρόνια δακρυοκυστίτιδα είναι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση βακτηριακής επιπεφυκίτιδας.

Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι μια οξεία λοίμωξη που ξεκινά από το ένα μάτι και γρήγορα επεκτείνεται και στο άλλο.

Σοβαρή επιπεφυκίτιδα από πνευμονιόκοκκο και στα δυο
μάτια. Παρατηρείστε τη χαρακτηριστική εικόνα με τις πυώδεις
εκκρίσεις, που κολλούν στα βλέφαρα.

Ερυθρότητα, κάψιμο και δακρύρροια παρατηρούνται όπως και σε κάθε άλλης μορφής επιπεφυκίτιδα, αλλά αυτό που χαρακτηρίζει τη βακτηριακή είναι οι πυώδεις εκκρίσεις. Τα συμπτώματα είναι τυπικά πιο έντονα το πρωί, όπου τα βλέφαρα είναι κολλημένα με αποξηραμένες εκκρίσεις.

Οι περισσότερες περιπτώσεις βακτηριακής επιπεφυκίτιδας υποχωρούν μετά από λίγες μέρες ακόμα και χωρίς θεραπεία, αν η άμυνα του οργανισμούς είναι καλή. Η χρήση ενός κοινού αντιβιοτικού κολλύριου για 5-6 ημέρες απαλλάσσει τον ασθενή από τα συμπτώματα.

 

Επιπεφυκίτιδα
από seratia

Ο ίδιος ασθενής
μια εβδομάδα μετά
τη χρήση κολλυρίου
τομπραμυκίνης

Τα παλιότερα αντιβιοτικά, όπως η χλωραμφενικόλη και η αμπικιλίνη ή τομπταμυκίνη συνήθως είναι αποτελεσματικά. Σπάνια μια επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε τοξικά ή ανθεκτικά στη θεραπεία βακτήρια και τότε ίσως χρειαστεί καλλιέργεια εκκρίματος για να δοθεί η κατάλληλη αντιβίωση. Κίνδυνος για πρόκληση έλκους κερατοειδή υπάρχει μόνο αν ο κερατοειδής τραυματιστεί. Οι χρήστες φακών επαφής βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Developed by LogicONE