Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Φυματιωση οφθαλμικη

Τι είναι η οφθαλμική φυματίωση

Με τον όρο οφθαλμική φυματίωση εννοούμε κάθε λοίμωξη από το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, που συμβαίνει μέσα στο μάτι, γύρω από το μάτι ή στην επιφάνεια του ματιού.

Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης είναι ένα
υποχρεωτικά αερόβιο μικρόβιο, που αναπτύσσεται σε
περιοχές του οργανισμού με υψηλή τάση οξυγόνου

Το μυκοβακτήριο το φυματίωσης είναι ένα πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, υποχρεωτικά αερόβιο μικρόβιο, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του αέρα. Το μυκοβακτήριο της φυματίωσης για να αναπτυχθεί απαιτεί περιβάλλον με υψηλή πίεση οξυγόνου, για αυτό και οι πνεύμονες προσβάλλονται πιο συχνά από κάθε άλλο όργανο.

Υπολογίζεται ότι το 1/3 του πληθυσμού της γης έχει έρθει σε επαφή με το μικρόβιο και έχει μολυνθεί. Ευτυχώς δεν νοσούν όλοι οι άνθρωποι, ο όρος φυματίωση σημαίνει ενεργό νόσο.

Συχνότητα φυματίωσης σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

WHO report 2009, Global tuberculosis Control Surveillance

Η πνευμονική φυματίωση, μια μάστιγα των παλιότερων χρόνων, ενώ εμφάνισε μια σημαντική μείωση την προηγούμενη δεκαετία, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι ξαναεμφανίζεται στο προσκήνιο και όχι μόνο στον τρίτο κόσμο αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες. Πρόσφατα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν ότι περίπου 8.700.000 νέες περιπτώσεις φυματίωσης συμβαίνουν κάθε χρόνο και περίπου 1.500.000 άνθρωποι πεθαίνουν από φυματίωση κάθε χρόνο.

Συχνότητα φυματίωσης σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

 

Ποιες είναι οι εκδηλώσεις της οφθαλμικής φυματίωσης

Το μάτι είναι ένα από τα όργανα που προσβάλλονται από φυματίωση. Περίπου το 2% των ασθενών που πάσχουν από πνευμονική φυματίωση θα εκδηλώσουν και οφθαλμική νόσο. Οι ασθενείς με AIDS έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα από τα μάτια.

Οι εκδηλώσεις της οφθαλμικής φυματίωσης είναι:

Η φυματίωση προσβάλλει όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς οφθαλμικούς ιστούς και προκαλεί επιπεφυκίτιδα,
σκληρίτιδα, κερατίτιδα, πρόσθια και οπίσθια ραγοειδίτιδα

Η οφθαλμική φυματίωση μπορεί να συμβεί γιατί το μικρόβιο ήρθε στο μάτι μέσω της κυκλοφορίας από άλλη περιοχή, εγκαταστάθηκε και άρχισε σιγά και σταθερά να αναπτύσσεται, οπότε προκλήθηκε λοίμωξη. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο η οφθαλμική φυματίωση να μην είναι αληθινή λοίμωξη αλλά το αποτέλεσμα τοπικής αντίδρασης από υπερευαισθησία του οργανισμού απέναντι στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Η ένταση της φλεγμονής και η μορφή της προσβολής εξαρτάται από το είδος του μικροοργανισμού και από την κατάσταση του ανοσιακού συστήματος

 

Πως γίνεται η διάγνωση της οφθαλμικής φυματίωσης

Δυστυχώς δεν υπάρχουν ενιαία διαγνωστικά κριτήρια για να μπει η διάγνωση της οφθαλμικής φυματίωσης.

Η διάγνωση της οφθαλμικής φυματίωσης γίνεται με βάση την ανίχνευση του παθογόνου στο μάτι. PCR,
κυτταρολογική εξέταση και καλλιέργεια στα οφθαλμικά υγρά είναι οι διαγνωστικές μέθοδοι.

Προκειμένου να τεθεί η διάγνωση της οφθαλμικής φυματίωσης θα πρέπει να διαπιστωθεί το μικρόβιο στους οφθαλμικούς ιστούς, επομένως εκτός της κλινικής εικόνας είναι απαραίτητο να είναι και θετική μια από τις παρακάτω εξετάσεις:

  • Θετική κυτταρολογική εξέταση στα οφθαλμικά υλικά

  • Θετική καλλιέργεια στα οφθαλμικά υλικά

  • Θετική PCR στα οφθαλμικά υλικά

Επειδή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη λήψη υλικών για να γίνουν οι παραπάνω εξετάσεις,  πολλές φορές θεωρούμε μια οφθαλμική φυματίωση ως πιθανή αν εκτός  της κλινική εικόνας υπάρχει και ένα από τα παρακάτω:

  • Θετική Mantoux (δερματική μέθοδος)

  • Θετική Quantiferon (εξέταση στο αίμα)

  • Θετική ακτινογραφία

  • Ενεργός και άλλη εξωπνευμονική εκδήλωση

  • Θετική ανταπόκριση σε αντιφυματική θεραπεία

Ακτινογραφία θώρακα, Mantoux, Quantiferon είναι διαγνωστικές δοκιμασίες που θα θέσουν την υποψία της οφθαλμικής φυματίωσης.

 

Ποια η θεραπεία της οφθαλμικής φυματίωσης

Η θεραπεία περιλαμβάνει:

  • Isoniazide για 6-9 μήνες

  • Rimfapin για 6-9 μήνες

  • Pyrazinamide για 6-9 μήνες

  • Ethambutol για 2 μήνες

Σε περιπτώσεις που στο μηχανισμό πρόκλησης της οφθαλμικής φυματίωσης υπεισέρχεται και αντίδραση υπερευαισθησίας (επιπεφυκίτιδα, διάμεση κερατίτιδα, πρόσθια ραγοειδίτιδα, serpiginous like χοριοειδοπάθεια, αγγειίτιδα αμφιβληστροειδή) χορηγείται επιπλέον και κορτιζόνη.
Developed by LogicONE